Goeie Vlaming, slechte Vlaming

Marc Reynebeau schreef gister in De Standaard een best te pruimen opiniestukje, al drong hij niet door tot de kern van het probleem. Want of u nu een goeie of een slechte Vlaming is: u is een dweil (ja mevrouw, ook u is er een).

U is nog steeds verontwaardigd over het interview van Roger Vangheluwe, meer zelfs dan over de feiten die hij heeft gepleegd. Maar ontdoopt, nee, dat nog niet, nee. Volgende week moet de kleinsten zijn Plechtige Communie doen. En ‘t is te hopen dat de dochter voor de Kerk trouwt, want wat zou de familie anders wel moeten denken. Uiteraard heeft uw geloof niks met het instituut Kerk te maken, u heeft een ‘eigen interpretatie’. Maar laten we voor de parade toch nog maar efkes meelopen. En trouwens, den pastoor op de parochie is nen toffe pee, veel beter dan die vorigen die na een paar jaar zijn kap over de haag smeet om met zijn vriendin te gaan samen wonen.

Kernenergie, bwah, nee, da moeten ze niet direct afschaffen. Want zo’n aardbeving als in Japan, nee, die komt er hier toch niet. ‘t Is al een paar weken nie meer op ‘t nieuws, dus zo erg zal’t nie zijn. En trouwens, het splitsen van atoomkernen is bij lange niet zo gevaarlijk als het splitsen van kieskringen. Niet dat u ervan wakker ligt dat de vorige (en de volgende) verkiezingen ongrondwettelijk zijn. U zou liever in uw nest blijven liggen op zondag, ‘t zijn toch allemaal dezelfde. Behalve De Wever, das nen toffen, hij is zo grappig op televisie. Maar hij kan het niet, hé. Neen, dan liever Leterme, die bewijst tenminste al die tijd al dat hij het WEL kan. Want het land draait nog altijd, hé, meneer. Van die crisis hebt u nog nie veel gevoeld. Er is altijd werk voor diegene die willen werken.

U is wel voor hernieuwbare energie, maar wil liefst geen windmolens in uw achtertuin. Nee, die laatste bouwaanvraag van Ecopower, die is u toch even gaan aanklagen bij de Bestendige Deputatie van uw provincie. U vindt trouwens dat de provincies moeten worden afgeschaft, maar dat ze even wachten tot u slaagt waar Don Quichote uiteindelijk faalde. En uw buurman die zonnepanelen heeft, dat is pas een klootzak. Daardoor moet u 72 euro meer betalen voor uw groene-stroom-abonnement bij Electrabel, dat terwijl uw dertiende maand in jaren niet is geindexeerd.

‘t Is trouwens erg hé, die olieramp in de Golf van Mexico. Maar ondertussen kost het toch al vlotjes 50 euro om uw Golf te vullen aan den Texaco. De schuld van de Groene – met of zonder uitroepteken – , ze zouden willen dat we alles met onze velo doen, meneer. En de prijzen van het vliegtuig gaan ze ook opslaan, ge zult wel zien: straks is’t gedaan om voor 100 euro over en weer naar Urgada te vliegen. Ambetant trouwens, die revoluties daar. En volgens de CM zijn we ook niet verzekerd in Tunesië. In ons hotel is er nochtans weinig te zien van die revolutie.

‘t Is trouwens een goeie zaak dat ze daar nu democratie zullen hebben. Anders komen die allemaal naar hier en dan nog liever ne windmolen dan een moskee in mijn achtertuin. Trouwens, ze komen alleen maar ons werk afpakken. Al is het wel jammer van Kadhafi, dat was toch een beetje een icoon. Zoals Tatcher of Michael Jackson in de jaren tachtig. Wie had trouwens kunnen voorzien dat hij zo een gek was? Vorig jaar stond hij nog met Sarkozy op de foto en leek het ne heel aimabele mens (Kadhafi, niet Sarkozy). En hebben we gelachen toen hij een paar jaar geleden de VN-veiligheidsraad op zijn kop zette. Ne sloeber, die Kadhafi, een olijkaard! Gelukkig stuurt De Crem toch een aantal van onze soldaten, lopende zaken of niet. Ah ja, ze mogen toch iets doen onze boefers, é.

En bonussen voor uw bankier: een levende schande! Zoveel miljoenen, maar op een spaarrekeningske geven ze met moeite een percent. Dat hebt u toch eens goed gezegd aan uw private banker. Nu, u bent nog steeds klant bij Dexia/KBC/Fortis, want dat waren uw ouders ook. En ‘t is trouwens Natacha aan ‘t loket, een tof madamke, en een vriendelijke, dus ‘t zal wel goed zijn wat ze u verkoopt. En Dexia is trouwens sponsor van Club Brugge.

En België moet blijven bestaan. Zeker weten. Dat het ons wat geld kost, is minder belangrijk. Maar Albert heeft toch al veel gedaan voor het land. Zonder hem zouden de regeringsonderhandelingen nie vooruit gaan. Maar Laurent, die moeten we zijn dotatie afpakken. Schande om naar Congo te gaan en met Libiërs te onderhandelen. Al stonden er wel schone foto’s van zijn Claire in TV Story.

Let’s face it: u zit liever als een baron met uw obese derrière in uw IKEA-driezit, dan dat u echt de straat opgaat om van uw oren te maken. En als u dat dan doet, dan is het om frieten te eten of wereldrecords te vieren. Want er mag toch al eens gelachen worden. ‘t is dat of de ogen uit onze kop janken. En laat nu mijne kop gerust: der is koers op TV.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: